Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Θέλεις τη Δόση σου; Πρώτα θ' Αγοράσεις Όπλα!

Η Μέρκελ και ο Σαρκοζί ήθελαν να υπογράψει ο Σαμαράς για να εξασφαλίσουν την πώληση Leopard και Rafale, που συμφωνήθηκε με τον Παπανδρέου

[Τό άρθρο που ακολουθεί, σε μετάφραση δική μου, δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα NEW EUROPE ONLINE, 22 Νοεμβρίου 2011 - http://www.neurope.eu/article/merkel-and-sarkozy-want-samaras-sign-secure-leopard-and-rafale-sales.]

Τότε, ο Γ. Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός και (θεωρητικά) είχε το δικαίωμα να δεσμευτεί εκ μέρους της Ελλάδας, καθώς η πρόγνωση ήταν ότι το κόμμα του θα παρέμενε στην εξουσία για τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια, και αρκούσε να νομιμοποιηθεί το παζάρι με την υπογραφή των απαραίτητων συμφωνιών.


Θυμίζουμε ότι τρεις ημέρες πριν την κατάρρευση της κυβέρνησης Παπανδρέου, σαν απόρροια της ξαφνικής απόφασής του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για να νομιμοποιήσει την συμφωνία για την διάσωση της Ελλάδας της 26-27/10 στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, ο τότε Υπουργός Άμυνας, Π. Μπεγλίτης, ανακοίνωσε την άμεση συνταξιοδότηση όλων των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να δώσει καμμία εξήγηση.


Ανεπίσημες διαρροές τότε έδιναν μια θολή εικόνα πιθανού πραξικοπήματος, αλλά καμμία επίσημη εξήγηση δεν δόθηκε ποτέ. Το θέμα αργότερα ξεχάστηκε, καθώς ο Παπανδρέου ανακοίνωσε την απόφασή του για δημοψήφισμα, το Eurogroup τον απέπεμψε, ο Λουκάς Παπαδήμος διορίστηκε Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Άμυνας επίσης αντικαταστάθηκε - από τον Αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Δ. Αβραμόπουλο.


Μη έχοντας υπογραφή από τον Παπανδρέου ή οποιαδήποτε επίσημη δέσμευση από την Ελλάδα στα χέρια τους μετά την αποπομπή του Παπανδρέου και το δάνειο των €110 δις, το οποίο αποτελεί τον πυρήνα του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας που είχε επίσημα ανακοινωθεί από το Eurogroup, η παραγγελία αμυντικού υλικού αξίας €10.5 δις παραμένει τελείως στον αέρα.


Όντως, ουδείς περιμένει ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές τον Φεβρουάριο, κατά πάσα πιθανότητα με αρχηγό τον Α. Σαμαρά, θα σκεφθεί έστω και κατ' ελάχιστον αγορές στρατιωτικού υλικού, όταν οι μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων πιθανότατα θα φτάσουν σε επίπεδο χωρίς προηγούμενο, οι συντάξεις θα μειωθούν σε επίπεδο κάτω του ορίου της φτώχειας και διάφοροι φορείς κοινωνικής ασφάλισης θα σταματήσουν να πληρώνουν για φάρμακα.


Η υπογραφή, την οποία η Γερμανία και η Γαλλία επίμονα απαιτούν από τον Σαμαρά ως εκ των ων ουκ άνευ για την χορήγηση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, είναι το ασφαλιστικό συμβόλαιο για την Μέρκελ και τον Σαρκοζί ότι ο Σαμαράς θα εκπληρώσει την υπόσχεση του Παπανδρέου για στρατιωτικές αγορές, η οποία ήταν μέρος της μυστικής συμφωνίας.


Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα είναι δύσκολο να περιμένει κανείς να υπογράψει ο Σαμαράς οποιαδήποτε εγγυητική επιστολή όσο το ΔΝΤ (διάβαζε ΗΠΑ) παραμένει διακριτικά εκτός διαμάχης και δεν ζητά υπογραφή από κανένα.


Η πλέον λογική αναμενόμενη εξέλιξη, εάν επιμείνουν η Γερμανία και η Γαλλία, θα είναι να αποσύρει ο Σαμαράς τους υπουργούς του από την κυβέρνηση Παπαδήμου και να συνεχίσει να παρέχει στήριξη στην "υπηρεσιακή" κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου.  [Σημ.: Προφανώς, η NEW EUROPE ONLINE δεν έλαβε υπ' όψη, εν προκειμένω, την απεριόριστη (ακροβατική) ικανότητα του Σαμαρά (και του Καρατζαφέρη) για κωλοτούμπες]

-------------


Αναφορικά με το παραπάνω, οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν επερώτηση στην 
Κομισιόν, διά στόματος του Ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου, η οποία έχει ως εξής:
Θέμα: "Μυστική συμφωνία" Παπανδρέου με Μέρκελ-Σαρκοζί για αγορά όπλων
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Γνωρίζει για τη μυστική συμφωνία Παπανδρέου- Μέρκελ- Σαρκοζί και τον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί την πώληση όπλων για την χορήγηση του νέου πακέτου βοηθείας; Τι σκοπεύει να πράξει αν ισχύει η αποκάλυψη της εφημερίδας;
2. Θεωρεί ότι η καταβύθιση των πρωτογενών δαπανών για μισθούς, Ασφάλιση, Περίθαλψη και Κοινωνική Προστασία με παράλληλη μεγάλη αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών θα συμβάλει στην έξοδο από τη κρίση χρέους και τη βελτίωση του επίπεδου ζωής των Ελλήνων;
[Πλήρες κείμενο της επερώτησης εδώ]


Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε επιπλέον τα εξής:
 «Αν ισχύει το δημοσίευμα, πρόκειται για νέο  έγκλημα κατά της χώρας, αλλά και για ευρωπαϊκό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους. Ήταν τελικά η περίφημη διαπραγμάτευση για την υπογραφή του κ. Σαμαρά απλό παζάρι για να χρεωθεί κι άλλο η χώρα μας; Οι κατακόρυφα αυξημένες δαπάνες του προϋπολογισμού για νέα οπλικά συστήματα, αλλά και η συνύπαρξη και των τριών κομμάτων της συγκυβέρνησης ειδικά στο υπουργείο Άμυνας, κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν τις υποψίες. Μυστικές συμφωνίες για αχρείαστα όπλα είχαν άλλωστε γίνει και πέρσι από την κυβέρνηση Παπανδρέου, με πλήρη μάλιστα κάλυψη και από την Κομισιόν. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που επί χρόνια εισέπραττε μίζες από γερμανικές και άλλες εταιρείες, τώρα έφτασε να προσφέρει το ίδιο μίζες σε Γάλλους και Γερμανούς, με λεφτά  φυσικά από νέα, επιπλέον μέτρα. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη θα πρέπει να μάθει ότι οι κυβερνήσεις της, που κατά τα άλλα εγκαλούν την Ελλάδα για τα ελλείμματά της, απαιτούν να αυξήσει κατά δισεκατομμύρια ευρώ τις μόνες δημόσιες δαπάνες που δεν αποφέρουν παρά μόνο διαφθορά και υπερχρέωση. Οι εκβιαστικές εξοπλιστικές δαπάνες αποτελούν τον ορισμό του «απεχθούς χρέους» που δεν πρέπει να πληρωθεί. Κάνουμε έκκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναδείξουν το θέμα κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή και να δεσμευθούν ότι μετεκλογικά θα αρνηθούν να εξοφλήσουν τέτοιες παραγγελίες. Δεν είναι δυνατόν να απαιτούνται από τους ΜΕΡΚΟΖΥ ενυπόγραφες δεσμεύσεις δεκαετιών από την Ελλάδα και από την πίσω πόρτα να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των βιομηχανιών όπλων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου