Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Ομιλία ΓΑΠ στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν

Βρήκα ένα ενδιαφέρον βίντεο (πρωτότυπη σύνθεση) στο omadeon.wordpress.com. Αφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ στο Καζακστάν, Δεκέμβρη 2010. Πέραν από το καυστικό χιούμορ και την σάτυρα του Omadeon, επικεντρώθηκα σε δύο σημεία: 1) Τί ακριβώς είναι ο ΟΑΣΕ και τί κάνει; (η γνώση μου είναι επιδερμική) και 2) Τί είναι το Σχέδιο Σύμβασης του 2007, την υπογραφή του οποίου (χωρίς επιφυλάξεις ή υποσημειώσεις) ευαγγελίζεται ο ΓΑΠ;

ΟΑΣΕ σημαίνει Οργανισμός για την Ασφάλεια & Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE - Organization for Security & Co-operation in Europe). Βασικές πληροφορίες θα βρείτε στο  el.wikipedia.org. Στόχος του ΟΑΣΕ είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση και αποτροπή συγκρούσεων, η διαχείριση κρίσεων και η αποκατάσταση μετά από συγκρούσεις. Λεπτομερέστερες πληροφορίες θα βρείτε στο site του Υπουργείου Εξωτερικών (κλικ εδώ), όπως και στο επίσημο site του ΟΑΣΕ (http://www.osce.org/who & http://www.osce.org/what). Υπάρχει και επίσημο περιοδικό ΟΑΣΕ (PDF - http://www.osce.org/home/73693). Καλή μελέτη - το θέμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον (εν όψει των τεκταινομένων στην Ελλάδα).
Τώρα, όσον αφορά το Σχέδιο Σύμβασης του 2007 (2007 Draft Convention), από τα λίγα που καταλαβαίνω, αφορά στην επιδαψίλευση διεθνώς αναγνωρίσιμης νομικής υπόστασης στον ΟΑΣΕ (σαν αυτή που έχει ο ΟΗΕ;), με ό,τι προεκτάσεις έχει αυτό. Με απλά λόγια, ο ΟΑΣΕ δεν μπορεί τώρα να ανοίξει ένα τραπεζικό λογαριασμό κάπου ή να ασφαλίσει το προσωπικό του, γιατί δεν αναγνωρίζεται ως νομική οντότητα (βλέπε http://www.osce.org/secretariat/36184). Προφανώς, υπάρχουν ενστάσεις και επιφυλάξεις από χώρες/μέλη (π.χ. Ρωσία) όσον αφορά την υιοθέτηση του Σχεδίου Σύμβασης 2007 (θέμα προς περαιτέρω διερεύνηση).

Για μια εισαγωγή στο θέμα της συνόδου στο Καζακστάν, δείτε άρθρο του skai.gr εδώ.

Και τώρα στο βίντεο του Omadeon - απολαύστε! 


Για όσους έχουν ακόμα υπομονή, το αυθεντικό βίντεο της ομιλίας ΓΑΠ ακολουθεί παρακάτω. Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας (στα ελληνικά) βρίσκεται εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου