Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

29 Κατασκευαστές Πλυντηρίων Συνιστούν BLEEP - Αυτοί ΞΕΡΟΥΝ!


Είναι αξιοθαύμαστα τραγικό: οι πολιτικοί μας ταγοί, χωρίς εξαιρέσεις, ξέρουν πολύ καλά τί θέλουμε και τί χρειαζόμαστε ως λαός, ενώ εμείς δεν ξέρουμε τη τύφλα μας! 

Π.χ., από enet.gr, 22/08/2011:
    Και μπορεί μεν ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του χθες (στη «Real News») να απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - «δεν το εξετάζω γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος. Οι πολίτες θέλουν να δουν αλλαγές, όχι εκλογές», είπε ο Γ. Παπανδρέου...
    «Αυτό που αποδεδειγμένα θέλει ο πρωθυπουργός είναι με κάθε τρόπο και κάθε κόστος για το λαό, να σώσει την κερδοφορία της πλουτοκρατίας. Το ίδιο επιθυμούν και οι ηγεσίες της Ν.Δ. και των άλλων κομμάτων του συστήματος. Το ζήτημα είναι ο λαός να συμπορευτεί με το ΚΚΕ στο δρόμο της λαϊκής συμμαχίας και της αντεπίθεσης», σχολίασε το γραφείο Τύπου του κόμματος.
    «Αυτό που θέλουν οι πολίτες δεν είναι "αλλαγές", όπως αυτές που μας έφεραν στη σημερινή τραγική κατάσταση, αλλά την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και της πολιτικής της», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.


ΖΗΤΩ, λοιπόν, οι πάτρωνες της ταπεινής μας ύπαρξης (επίσης γνωστοί και ως νταβατζήδες)! Αυτοί ξέρουν για μας (πριν από μας) και φροντίζουν για μας (πολύ πριν από μας). Φυσικά, δεν υποχρεούνται ν' αποδείξουν απολύτως κανέναν από τους ισχυρισμούς τους. Γιατί να τό κάνουν άλλωστε - τό απαιτήσαμε ποτέ;


Κάποτε όμως, πριν από πολλά, πάρα πολλά χρόνια τό απαιτούσαμε. Π.χ., από http://gym-peir-spartis.lak.sch.gr/RITORIKOI-DIKANIKOI-MATHS.doc:  
Η έννοια της απόδειξης στους ρητορικούς δικανικούς λόγους στην αρχαία Ελλάδα  
    Το γεγονός πως οι ρητορικοί και δικανικοί λόγοι αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία πάτησαν τα πρώτα μαθηματικά θεωρήματα, ανέλυσε ο πολύ γνωστός μαθηματικός Α. Δοξιάδης
    Η λογική-μαθηματική απόδειξη, η πρώτη και σημαντικότερη συνεισφορά των Ελλήνων στα μαθηματικά, “γεννήθηκε” γύρω στο 430 π.Χ, με απόκλιση το πολύ 20 χρόνων πριν ή μετά από αυτή την χρονολογία. Το σημαντικό αυτό βήμα, που οδήγησε περίπου μετά από περίπου ενάμιση αιώνα στην εμφάνιση της γεωμετρίας του Ευκλείδη με το έργο του “Στοιχεία”, συνέπεσε -όχι τυχαία- με άλλες μνημειώδεις εξελίξεις στην πολιτική και την τέχνη εκείνη την εποχή, καθώς η Δημοκρατία “γέννησε” τη Λογική. Ειδικότερα, οι ρητορικοί και δικανικοί λόγοι αποτέλεσαν το πρότυπο με βάση το οποίο δομήθηκαν τα πρώτα μαθηματικά θεωρήματα των αρχαίων Ελλήνων.
    Αυτά υποστήριξε ο συγγραφέας και μαθηματικός Απόστολος Δοξιάδης, σε χθεσινοβραδινή ομιλία του με θέμα “Τι βρίσκεται ανάμεσα στον έκτο και τον τέταρτο αιώνα π.Χ .: το πέρασμα στα ελληνικά μαθηματικά”, με την οποία εγκαινιάστηκε ο νέος κύκλος ομιλιών με κεντρικό άξονα “Πρόσφατες εξελίξεις στην μελέτη των αρχαίων ελληνικών μαθηματικών”, που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα. Οι απόψεις του ομιλητή αποτελούν καρπό δεκάχρονης έρευνάς του πάνω στο ζήτημα και έχουν αρχίσει να δημοσιεύονται σε ξένα περιοδικά, όπως το διεπιστημονικό αμερικανικό “Storyworlds”.
    Κάνοντας μια διεξοδική συγκριτική ανάλυση των αρχαίων λογοτεχνικών κειμένων με τα πρώτα μαθηματικά θεωρήματα και κείμενα, ο Δοξιάδης ανέδειξε τα κοινά σχήματα λόγου και σκέψης που διατρέχουν και τα δύο (χιασμός, κυκλικές συνθέσεις κ.α.), τονίζοντας τις ομοιότητες της λογοτεχνικής αφήγησης και της μαθηματικής λογικής, που παραπέμπουν έτσι σε μια λογοτεχνική “γενεαλογία” της απόδειξης. Όπως είπε, η ποιητική αφήγηση οδήγησε στη ρητορική πειθώ και αυτή κατέληξε στη δόμηση της λογικής και μαθηματικής απόδειξης.
    Καθώς η δημοκρατία και η τέχνη (ιδιαίτερα η τραγωδία) άνθιζαν και οι άνθρωποι στην αγορά και στα δικαστήρια της αρχαίας Αθήνας άρχισαν να προσπαθούν να πείσουν με κάθε τρόπο τους γύρω τους για την ορθότητα των απόψεων τους, η ρητορική “πίστις” (η πειθώ) οδήγησε στην απόδειξη στα μαθηματικά. Έτσι, οι Έλληνες -μέσα από τον ρητορικό λόγο και αντίλογο- εφηύραν ένα νέο λογικό και αποδεικτικό τρόπο σκέψης, που έμελε να χαράξει ανεξίτηλα την κατοπινή ιστορία της επιστήμης.
    Η εξέλιξη αυτή διευκολύνθηκε από την εφεύρεση και χρήση του διαβήτη και του κανόνα (χάρακα), αρκετά χρόνια πριν το 430 π.Χ., όπως δείχνουν και τα γεωμετρικά σχέδια πάνω σε αρχαία αγγεία. Τα εργαλεία αυτά επέτρεψαν στους πρώτους μαθηματικούς να πειραματίζονται στην πράξη και να συζητούν μεταξύ τους τις θεωρίες τους...

Να και κάτι ενδιαφέρον, φαινομενικά άσχετο με τα παραπάνω (πλην όμως σχετικό), από   http://alikos.blogspot.com/2011/01/blog-post.html:
Ο εγκέφαλος "διαλέγει" πεποιθήσεις
    Οι συντηρητικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικό σχήμα και δομή εγκεφάλου από αυτούς που είναι προοδευτικοί. «Κλειδί» το πάχος της φαιάς ουσίας.
    Οι άνθρωποι με συντηρητικές πολιτικές πεποιθήσεις έχουν διαφορετική δομή εγκεφάλου από αυτούς που δηλώνουν προοδευτικοί, αποφάνθηκε η επιστημονική κοινότητα.
Η δομή και το σχήμα του εγκεφάλου καθορίζουν τις πολιτικές πεποιθήσεις των ανθρώπων
    Ομάδα Βρετανών ερευνητών του Πανεπιστημίου «University College» του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τον καθηγητή Γκέρεντ Ρις, διευθυντή του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευροεπιστήμης, βρήκε σαφή στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι εγκέφαλοι των συντηρητικών έχουν διαφορετικό σχήμα και δομή από αυτούς που είναι προοδευτικοί και αριστεροί.
    Εγκεφαλικές... διαφορές έχουν ο συντηρητικός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον και ο αρχηγός των Φιλελευθέρων Ν. Κλεγκ. Ο πρώτος έχει πιθανότατα πιο "παχιά" αμυγδαλή εγκεφάλου, σύμφωνα με τη βρετανική έρευναΗ βρετανική έρευνα φέρνει στο προσκήνιο το επίμαχο ζήτημα του κατά πόσο οι πολιτικές αντιλήψεις είναι νευρωνικά «καλωδιωμένες» στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιντιπέντεντ», οι επιστήμονες μελέτησαν τους εγκεφάλους 90 φοιτητών εθελοντών και ανακάλυψαν στενή σχέση ανάμεσα στο πάχος της φαιάς ουσίας (όπου βρίσκονται τα νευρικά κύτταρα, δηλαδή οι νευρώνες) και στις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Οσο πιο προοδευτικός ή αριστερός δήλωνε ένας εθελοντής, τόσο πιο παχιά ήταν η φαιά ουσία του, ενώ όσο πιο δεξιός ή συντηρητικός δήλωνε, τόσο λιγότερο παχιά ήταν.
    Οι «πιο δεξιοί» είχαν πιο έκδηλη αμυγδαλή (πρόκειται για την πιο παλιά και πρωτόγονη περιοχή του εγκεφάλου, σε σχήμα αμύγδαλου, η οποία σχετίζεται με την επεξεργασία των συναισθημάτων και ιδίως του φόβου και του άγχους). Αντιθέτως, οι πιο αριστεροί είχαν πιο παχιά έλικα προσαγωγίου, μια περιοχή στο μέσο περίπου του μετωπιαίου φλοιού (που αποτελεί το πιο πρόσφατα εξελιγμένο τμήμα του εγκεφάλου), η οποία σχετίζεται με τη λήψη αποφάσεων, το θάρρος και την αισιοδοξία.

Επιτέλους! Να ένας αξιόπιστος τρόπος (ζήτω η Επιστήμη!) να ξέρουμε "τί καπνό φουμάρουν" οι εκάστοτε πολιτικοί μας ταγοί. Προτείνω η παραπάνω εγκεφαλική εξέταση να  καθιερωθεί ως υποχρεωτική γι' αυτούς διά νόμου, όπως και το Πόθεν Έσχες!


*Σημ.: FATHER KNOWS BEST (Ο πατέρας ξέρει καλύτερα- δημοφιλής παλιά ραδιοφωνική (1949) και κατόπιν τηλεοπτική εκπομπή στις ΗΠΑ, βλέπε Wikipedia. Το "What a bunch of stupid children I have!" ("Τί ηλίθια παιδιά πού έχω!") όντως αναφωνήθηκε από τον τότε ραδιοφωνικό (και παντογνώστη) πατέρα. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι πίσω και από τις "καλύτερες" πατριαρχικές οικογένειες μπορεί να κρύβεται διαστροφή και στυγνή εκμετάλλευση εκ μέρους του πατριάρχη. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου