Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ-ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ-ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ

Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από χρηματοοικονομικούς όρους, όπως 'χρεοκοπία' (ελεγχόμενη ή μή), αναδιάρθρωση χρέους, κλπ. Δεν ξέρω πόσο κατανοητοί είναι σε σας. Καθώς εγώ ανήκω στην κατηγορία των 'αδαών, είπα να το ψάξω. Μέσω Google βρήκα σχετικό άρθρο του Γ. Δελάστικ ('Τί Σημαίνει Χρεοκοπία και Αναδιάρθρωση Χρέους') ανηρτημένο στο http://aspidablog.pblogs.gr/2010/07/ti-shmainei-hreokopia-kai-anadiarthrwsh-hreoys.html. Διαβάζοντάς το, κατάλαβα ότι υπάρχουν δύο επιλογές: 1)χρεοκοπούμε/αναδιαρθρώνουμε με δική μας πρωτοβουλία και 2) 'χρεοκοπούμαστε/αναδιαρθρωνόμαστε' με πρωτοβουλία των δανειστών μας (όσοι έχουν όρεξη, ας διαβάσουν όλο το άρθρο).

Τέλος πάντων, 'καρφώθηκα' στους τίτλους των δύο τελευταίων παραγράφων: 'Όταν Αποφασίζει η Μέρκελ' και 'Κατοχικός Διοικητής', καθώς και στον όρο 'Λέσχη του Βερολίνου' (δεν τον είχα ξανακούσει). Παραθέτω το σχετικό απόσπασμα του άρθρου:
Όταν αποφασίζει η Μέρκελ
Η δεύτερη εκδοχή, απείρως πιθανότερη στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι να αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ - δηλαδή η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- και να κηρύξουν αυτοί τη χώρα μας χρεοκοπημένη, αποφασίζοντας και τους όρους της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους στο εξωτερικό.
Στην περίπτωση αυτή δεν θα βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, παρόλο που υπάρχουν πολλοί Γερμανοί οικονομολόγοι και πολιτικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν με πάθος την εκδίωξη της Ελλάδας και άλλων μεσογειακών ευρωπαϊκών χωρών από το ευρώ. Η γραμμή των Γερμανών τραπεζιτών όμως είναι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη για να πάρουν πίσω τα λεφτά που τους χρωστάμε, άρα πρέπει να θεωρείται βέβαιο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι αν μας χρεοκοπήσουν οι Ευρωπαίοι υπό την ηγεσία των Γερμανών, δεν θα μας διώξουν από το ευρώ.
Το αντίτιμο θα είναι πολύ πιο βαρύ από όσο φαντάζεται κανείς. Προκειμένου να διασφαλίσουν ότι στη συνέχεια όλος ο ελληνικός λαός θα δουλεύει για να πληρώνει τις γερμανικές, γαλλικές και λοιπές ξένες τράπεζες που μας έχουν δανείσει, θα αφαιρέσουν από την ελληνική κυβέρνηση τη ...; διακυβέρνηση της Ελλάδας! Όπως προβλέπει σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης που αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, όποια χώρα της Ευρωζώνης πτωχεύει θα περιέρχεται υπό τη διακυβέρνηση της υπό ίδρυση Λέσχης του Βερολίνου!
Κατοχικός διοικητής
Η κυβέρνηση Μέρκελ είναι αποφασισμένη να προωθήσει τη λήψη αποφάσεων για τη «συντεταγμένη χρεοκοπία» των χωρών της Ευρωζώνης γι' αυτό και ανέθεσε μυστικά σε ομάδα δώδεκα Γερμανών «σοφών» να της παρουσιάσουν σχετικό σχέδιο, πράγμα που έκαναν. Φρίκη αισθάνεται όποιος διαβάσει το κείμενό τους. Κατά το γερμανικό σχέδιο, το ΔΝΤ είναι εκείνο που θα αποφασίζει πότε απαιτείται η αναδιάρθρωση του χρέους χώρας της Ευρωζώνης.
Τότε θα μπαίνουν στο παιχνίδι οι Γερμανοί. Όπως αναφέρει το σχέδιο του Βερολίνου «τότε πρέπει να υπάρξει μια συρρίκνωση της διαθεσιμότητας κυρίαρχων εξουσιών» κατά το κείμενο. «Η κυβέρνηση της εν λόγω χώρας δεν θα επιτρέπεται πλέον να αποφασίζει για το κρατικό ταμείο με απεριόριστες εξουσίες», εξηγεί το Der Spiegel και αναλύει πώς θα γίνεται αυτό: «Στη θέση της, θα διαφυλάσσει τα συμφέροντα της περιουσίας του χρεοκοπημένου κράτους "μια συνδεόμενη με τις ιδιαιτερότητες της περιοχής προσωπικότητα εμπιστοσύνης ή ομάδα προσωπικοτήτων" που θα ορίζεται από τη Λέσχη του Βερολίνου».
Αυτή η υπό ίδρυση Λέσχη του Βερολίνου θα είναι ένας «νομικά ανεξάρτητος θεσμός» κατά τους Γερμανούς που την προτείνουν. Θα συγκεντρώνει τη δραστηριότητά της στα κρατικά ομόλογα και τα αξιόγραφα που προκύπτουν από αυτά και θα είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση όσων χωρών της Ευρωζώνης προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους τους.
Η σκέψη είναι εφιαλτική: ένας Γερμανός «γκαουλάιτερ», κατοχικός διοικητής διορισμένος από τη Λέσχη του Βερολίνου, να διοικεί την Ελλάδα και να αποφασίζει αυτός την έκδοση ελληνικών κρατικών ομολόγων που θα τα αγοράζει η γερμανική Deutsche Bank με επιτόκια που θα αποφασίζουν οι Γερμανοί μεταξύ τους, αλλά τα δάνεια θα τα πληρώνει ο ελληνικός λαός!

Ψάχνοντας περί Λέσχης του Βερολίνου στο Google, βρήκα την παρακάτω ανάρτηση: http://www.epirusinfo.com/?tag=%CE%BB%CE%AD%CF%83%CF%87%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CF%85. Απόσπασμα: '...Παράλληλα η Γερμανία θα αναλάβει την σταδιακή αναδιοργάνωση του Συμφώνου Σταθερότητας, μέχρι την οριστική κατάργησή του από έναν νέο θεσμό ολοκληρωμένης οικονομικής διαχείρισης στην ΕΕ, στο πρότυπο λειτουργίας της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας και σε απόλυτη συνεργασία με αυτήν, για την αντιμετώπιση όλων των νομισματικών και εμπορικών απειλών...'.

Ο γνωστός ακαδημαϊκός και καθηγητής Δικαίου κ. Κώστας Μπέης μίλησε πρόσφατα για 'Χιτλεροποίηση της Ευρώπης' σε πρωινή εκπομπή του ALTER (13/04/2011), αμέσως μετά την ομιλία του στη Ακαδημία Αθηνών το προηγούμενο βράδυ.

Η κ. Ψαρούδα-Μπενάκη (πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής) προσφώνησε τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, κατά την ορκωμοσία του ως εξής: http://www.youtube.com/watch?v=ZAUPAdKMQg0&feature=player_detailpage (διάρκεια 84 δευτερόλεπτα). Ήξερε κάτι που δεν ξέραμε;

Πιστεύω ότι εδώ υπάρχουν στοιχεία προς σύνθεση - η πρωτοβουλία/σκέψη είναι δική σας. Ας ανταλλάξουμε απόψεις!

1 σχόλιο:

  1. Ευχαριστώ 'Σύνθεση', ενδιαφέρουσες οι επισημάνσεις σου (και οι επιλογές σου). Οντως αποστολή ενός 'χρήσιμου' ιστολογίου, είναι να "συνθέτει" νέα πληροφόρηση από τον κυκεώνα ("ειδήσεων") με τον οποίο βομβαρδιζόμαστε.. CB

    ΑπάντησηΔιαγραφή