Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

ΠΕΡΙ 'ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ' ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - 1

Παρακολουθώντας το βίντεο της ομιλίας του καθηγητή Δικαίου Κώστα Μπέη (Ακαδημία Αθηνών, 12/04/2011), 'http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=qMtsJ8LYvfc, 'γαργαλήθηκα', μεταξύ άλλων, και από την αναφορά του στο βιβλίο του κ. Κώστα Χρυσόγονου με τίτλο 'Ιδιωτική Δημοκρατία'  (περίπου 5ο λεπτό στο βίντεο).
Τι ενδιαφέρων όρος! Σήμερα, πολλοί από μας 'ψάχνονται' περί Δημοκρατίας. Είπα να το κοιτάξω, και το πρώτο που μου έβγαλε το GOOGLE ήταν η παρουσίαση του βιβλίου από τον Πέτρο Τατούλη (βουλευτή ΝΔ, νυν Καλλικρατικού Περιφερειάρχη). Για δείτε την και τα λέμε! http://www.tatoulis.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=323&Itemid=156
Το βιβλίο Χρυσόγονου δεν το έχω, ακόμα, διαβάσει - θα το επιδιώξω! Προς το παρόν, παραθέτω τo παρακάτω σχετικό που βρήκα:

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑ
Η διαφθορά της Siemens, δεν αποτελεί παθολογικό σύμπτωμα, αλλά οργανική ιδιότητα του πολιτικού συστήματος, σε μια χώρα όπου και ο «ιδιωτικός» τομέας είναι σε μεγάλο βαθμό κρατικοδίαιτος. Έτσι η ελληνική δημοκρατία ιδιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο. Η πολιτική μετατρέπεται σε ιδιωτική υπόθεση των μεγάλων πολιτικών δυναστειών και των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων πίσω και γύρω από αυτές. Η αδυναμία σαφούς διάκρισης δημόσιου και ιδιωτικού είναι όμως διακριτικό της μεσαιωνικής φεουδαρχίας κι όχι της αστικής δημοκρατίας.
Ο εκφεουδαρχισμός του πολιτικού συστήματος σε μια κατά τα άλλα καπιταλιστική κοινωνία αποτελεί το ελληνικό παράδοξο του 21ου αιώνα. Η ανατροπή του είναι το ζητούμενο για τη δική μας γενιά και για εκείνες που έρχονται.

Υ.Γ. Να υπενθυμίσω στους αναγνώστες ότι ο όρος 'ιδιώτης' στην Αττική διάλεκτο είχε την έννοια του ηλιθίου/καθυστερημένου (ακόμα περισωζόμενης ετυμολογικά στην Αγγλική γλώσσα ως 'idiot'). Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να μεταφράσω στα Αγγλικά τον όρο 'Ιδιωτική Δημοκρατία' ως Idiotic Democracy/Democracy of Idiots.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου