Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2011

Μου κάνει τρομακτική εντύπωση ότι κάμποσοι με τους οποίους συζητώ περί της σημερινής εθνικής κρίσης εκφράζουν πλέον ανοιχτά την άποψη ότι επί χούντας είμασταν πολύ καλύτερα (σε εθνικό, όπως και οικονομικό/ατομικό) επίπεδο. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται και ο 85χρονος (ελαχιστο)συνταξιούχος πατέρας μου, αριστερός και πρώην τρόφιμος Γυάρου (δεν υπέγραψε 'μετάνοια'). Τί μας λέει αυτό;

44 χρόνια πέρασαν από το τότε (συνταγματικό/θεσμικό) πραξικόπημα και ούτε μία ουσιαστική αναφορά στη θλιβερή επέτειο δεν είδα χθες στα ΜΜΕ (αν υπήρξε και μου ξέφυγε, παρακαλώ διορθώστε με)! Τί μας λέει αυτό;

Θυμάμαι την αρχή (1967) και το τέλος της χούντας (1974) - ήμουν μαθητής στην 5η Γυμνασίου της Βαρβακείου (τότε) Προτύπου Σχολής. Είπα, λοιπόν, να κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή σε στοιχεία ανηρτημένα στο Διαδίκτυο για να φρεσκάρω τις μνήμες μου. Παραθέτω την παρακάτω σύντομη ανθολογία βίντεο, ανάμεσα σε άλλα στοιχεία που βρήκα. Αφορούν και στην μεταπολίτευση. Οι τίτλοι στους συνδέσμους είναι δικοί μου. Εσείς μπορείτε να κάνετε τους δικούς συνειρμούς όσον αφορά το τότε και το σήμερα!

ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ!
'ΕΞΥΓΕΙΑΝΣΗ' της ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ!
Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΤΑΣΗ ΗΡΘΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ!
ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΟΚ & (ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ) ΕΘΝΙΚΑ ΟΦΕΛΗ!
ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ, ΚΑΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ Ν' ΑΝΗΚΟΥΜΕ ΚΙ' ΕΜΕΙΣ!

Υ.Γ. Αισθάνομαι την υποχρέωση ν' αφιερώσω το παρόν κείμενο στην γενιά του Πολυτεχνείου και ειδικά στο κομμάτι της που μας οδηγεί σήμερα προς την εθνική 'σωτηρία' και 'ανάταση'! 

3 σχόλια:

  1. Είναι τρομερό ότι ο Παπαδόπουλος μιλούσε για συμβασιούχους και εξυγίανση της κρατικής μηχανής, ενώ η γενιά του πολυτεχνείου χρησιμοποιεί ακόμη και σήμερα, 44 χρόνια μετά, τα ίδια επιχειρήματα του δικτάτορα για να παραμείνει προσκολλημένη στην εξουσία.
    Μπράβο, πολύ καλή ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χαίρομαι που διαβάζω τόσο πετυχημένες αναρτήσεις οιοποίες με κάνουν να μαθαίνω λεπτομέρειες του παρελθόντος που ευτυχώς δεν έζησα. Συγχαρητήρια στον Synthesis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την υπενθύμιση ανάρτηση.

    Σαν Σήμερα ....
    http://olympia.gr/2011/04/27/german-occupation-greece/

    Επέτρεψέ μου να αυθαδιάσω με τα παρακάτω:
    Έκαστος τόπος έχει την πληγήν του: Η Αγγλία την ομίχλην, η Αίγυπτος τας οφθαλμίας, η Βλαχία τας ακρίδας και η Ελλάς τους ΈλληναςΕμμανουήλ Ροΐδης (28 Ιουλίου 1836 – 7 Ιανουαρίου 1904)
    «Αν δεν υπάρχει Θεός όλα επιτρέπονται» (Φ. Ντοστογέφσκυ).
    «Ύες βορβόρω ήδονται μάλλον ή καθαρώ ύδατι»! (Ηράκλειτος)
    "Καμφοίν χέροιν μυστιλάται των δημοσίων" (Αριστοφάνης)
    «Ήθος ανθρώπω δαίμων»! (Ηράκλειτος)
    "Ποιος είναι μεγαλύτερος εγκληματίας, αυτός που ληστεύει μια τράπεζα ή αυτός που την ιδρύει;" - (B. Brecht)
    «Συντρίβουμε τους τρόπους του σκέπτεσθαι. Συντρίψαμε πια τους δεσμούς της πατρικής, μητρικής, υιικής στοργής, της φιλίας και του έρωτα. Αν θέλετε μια εικόνα της ζωής, φανταστείτε ένα πέλμα που θα συντρίβει τη μορφή του ανθρώπου» (Όργουελ. 1984)
    ..."μόνο η ανεργία μεταμορφώνει την εργασία σε φιλευσπλαχνία και τον μισθό σε φιλοδώρημα" //
    "Πολλά και αισχρά ένεκα κερδέων πεποιήκατε" (Ξενοφών)
    "Ώρα νέα, χελιδών. Οι δ’ έβλεπον…καγώ των κρεών έκλεπτον"(Αριστοφάνους Ιππείς)
    "η τύχη είναι γένους θηλυκού και γουστάρει τους τολμηρούς" - (Β. Παλαιοκώστας)

    ΑπάντησηΔιαγραφή