Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Πολιτική Φιλοσοφία


"Μια μέρα ο Ζαρατούστρας αποκοιμήθηκε κάτω από μια συκιά, επειδή έκανε πολλή ζέστη, και σκέπασε το πρόσωπο του με τα διπλωμένα χέρια του. Μια οχιά τον ζύγωσε και τον δάγκωσε στο μάγουλο, έτσι που ο Ζαρατούστρας φώναξε από πόνο. Όταν τράβηξε το χέρι από το πρόσωπο του, κοίταξε το φίδι. Εκείνο γνώρισε το βλέμμα του Ζαρατούστρα, στράφηκε αδέξια κι ετοιμάστηκε να φύγει. Όχι, μη φεύγεις!είπε ο Ζαρατούστρας. δεν δέχτηκες ακόμη τις ευχαριστίες μου! Με ξύπνησες πάνω στην κατάλληλη στιγμή, γιατί έχω ακόμη πολύ δρόμο να κάνω”. “Έχεις μόνο λίγο δρόμο να κάνεις” είπε λυπημένα η οχιά, “το δηλητήριο μου φέρνει θάνατο”. Ο Ζαρατούστρας χαμογέλασε: “που ακούστηκε ποτέ, ένας δράκοντας να πεθαίνει από το δηλητήριο ενός φιδιού;”, είπε. "Αλλά, πάρε πίσω το δηλητήριο σου! Δεν είσαι αρκετά πλούσια για να το σπαταλάς σε μένα"! Τότε η οχιά έπεσε πάλι πάνω στο λαιμό του κι έγλειψε την πληγή" [Φρ. Νίτσε]

Ψήφισμα του Δημοφάντους.
"Ἒδοξε τῇ βουλῇ και τῷ δήμῳ. Αἰαντίς ἐπρυτάνευε. Κλεογένης ἐγραμμάτευσε. Βοηθός ἐπεστάτει. Τάδε Δημοφάντους συνέγραψε, “Ἐάν τις δημοκρατίαν καταλύῃ τήν Ἀθήνησιν, ή ἀρχήν τινά άρχῃ καταλελυμένης τῆς δημοκρατίας, πολέμιος ἒστω Ἀθηναίων καί νηποινεί τεθνάτω καί τά χρήματα αὐτού δημόσια έστω, καί τῆς θεοῦ τό επιδέκατον. Ὁμόσαι δ΄ Ἀθηναίους ἄπαντας ἀποτενείν τόν ταῦτα ποιήσαντα. Ὁ δέ ὅρκος ἒστω ὃδε “κτενῶ καί λόγῳ και έργῳ και ψήφῳ καί τῇ ἐμαυτοῡ χειρί, ἀν δυνατός ᾦ, ὁς ἀν καταλύσῃ τήν δημοκρατίαν τήν Ἀθήνησι”.
Mετάφραση
Η βουλή και ο λαός αποφάσισαν. Η Αιαντίδα φυλή ήταν η πρυτανεύουσα. Ο Κλεογένης ήταν γραμματέας. Ο Βοηθός ήταν πρόεδρος της εκκλησίας του δήμου. Αυτά κατέγραψε ο Δημόφαντος. “Εάν κάποιος καταλύσει το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας ή ασκεί κάποια εξουσία, ενώ έχει καταλυθεί η Δημοκρατία, να θεωρείται εχθρός των Αθηναίων και να θανατώνεται χωρίς να τιμωρείται ο φονιάς του και να δημεύεται η περιουσία του και το ένα δέκατο να αφιερώνεται στη θεά. Όλοι γενικά οι Αθηναίοι να ορκιστούν ότι θα θανατώσουν αυτόν που διέπραξε αυτά. Και ο όρκος ας είναι ο εξής, «θα θανατώσω και με λόγο και με έργο και με ψήφο και με το χέρι μου, αν μπορώ, όποιον καταλύσει το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας”.

"Η ελευθερία και η ικανότητα της ανυπακοής πάνε μαζί. Έτσι, οποιοδήποτε κοινωνικό, πολιτικό ή θρησκευτικό σύστημα διακηρύσσει τη πίστη του στην ελευθερία ενώ καταπνίγει την ανυπακοή, δε μπορεί να λέει την αλήθεια" [Έριχ Φρομ]

"Και τί πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος ... Αυτοί οι πολιτικοί, αυτοί οι βουλευταί, εκατάστρεψαν το έθνος, ανάθεμα τους. Κάψιμο θέλουν όλοι τους"! [Αλ. Παπαδιαμάντης].

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου