Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

"Χάριν Παιδίας και Διαβητικής Εκπαίδευσης"

Καθηγητής στο ΤΕΙ Χαλκίδας κλήθηκε πρόσφατα να διδάξει το μάθημά του σε 500(!) πρωτοετείς φοιτητές, στοιβασμένους/σαρδελοποιημένους όρθιους κατά πλειοψηφία, σε αμφιθέατρο θεωρητικής χωρητικότητας 150 ατόμων (το "θεωρητικής" αναφέρεται στο γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό των καθισμάτων είναι κατεστραμμένο). Το υπεράριθμο του ακροατηρίου οφειλόταν στο γεγονός ότι το Υπουργείο "Παιδείας" έχει εγκρίνει μόνον 6,5(!) θέσεις έκτακτων εκπαιδευτικών (που δεν έχουν ακόμα προσληφθεί από το ΤΕΙ) από τις κατ' ελάχιστον 30 απαιτούμενες για την στοιχειώδη κάλυψη τρεχουσών αναγκών διδασκαλίας (ωραία αναβάθμιση επέφερε ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ)!


Καλαϊτζής
Καθώς η παράδοση μαθήματος ήταν παντελώς αδύνατη κάτω από τέτοιες (ούτε κάν τριτοκοσμικές) συνθήκες, ο καθηγητής επέλεξε την εξής λύση: ζήτησε από τους μισούς φοιτητές ν' αποχωρήσουν! Οι φοιτητές θα παρίστανται πλέον στο μάθημα εναλλάξ (επώνυμο Α-Λ και Μ-Ω), με αποτέλεσμα να διδαχθεί η μισή μόνον από την διδακτέα ύλη μέχρι το τέλος του εξαμήνου (απ' ολότελα...)! Εξακολουθεί, βέβαια, να υφίσταται το πρόβλημα του υπεράριθμου των παρισταμένων: 250 μέσα σε αίθουσα χωρητικότητας 150 ατόμων. Οι 250 φοιτητές που δεν θα παρακολουθούν το μάθημα κάθε φορά, καλά θα κάνουν να διαδηλώνουν, για τον χρόνο που διαρκεί η παράδοση, στην κεντρική πλατεία της Χαλκίδας ή μπροστά στο Υπουργείο "Παιδείας" ή μπροστά στο σπίτι της μαριονέτας Α. Διαμαντοπούλου ή μπροστά στο σπίτι του μαριονετίστα Γ. Παπανδρέου ή, ακόμα καλύτερα, μπροστά στο σπίτι του Πρωθυπουργού (Χορστ Ράιχενμπαχ)!


Χορστ Ράιχενμπαχ
Πάρτε το χαμπάρι: η παρούσα κυβέρνηση διεξάγει (άτυπο) πόλεμο blitzkrieg ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση, αγαθό που δεν χαρίστηκε, αλλά κερδήθηκε μέσα από λαϊκούς αγώνες και πάλη. Διεξάγει, επίσης, και γενικό πόλεμο ενάντια στην κοινωνία, με τελικό στόχο τον πλήρη στραγγαλισμό της. "Δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνεις σε λιμοκτονία τους μύες σου και να τους ενδυναμώνεις συγχρόνως... Σύντομα θα έλθει η ημέρα που το βασανισμένο κορμί θα παραδοθεί." (Από Handelsblatt, 13/05/2011 - "Υπάρχει ζωή μετά θάνατον": Ανοιχτή επιστολή στον ΓΑΠ του Gabor Steingart, αρχισυντάκτη της Handelsblatt). Έλληνες, σταματείστε να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας - ανάπτυξη χωρίς παιδεία δεν νοείται!


No Bullshit!
Ακολουθούν σχετικές (μάλλον χλιαρές/ξενέρωτες/νερόβραστες, κατά τη γνώμη μου) αναρτήσεις διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών (κότες;;;) στον ιστότοπο του ΤΕΙ Χαλκίδας. Εγώ, σαν Αρχιτέκτονας, θα πληροφορήσω τους διαμαρτυρόμενους εκπαιδευτικούς του ιδρύματος ότι τα τεκταινόμενα αποτελούν και σαφέστατη παράβαση θεμελιωδών πολεοδομικών διατάξεων που αφορούν στην υγεία και δημόσια ασφάλεια (ελλειπής αερισμός, πυρασφάλεια, έξοδοι κινδύνου κλπ). Δεν πάτε, λέω 'γώ, στη Πυροσβεστική Χαλκίδας να κάνετε μια καταγγελία για υπεράριθμους στις αίθουσες του ΤΕΙ; Και αν η Πυροσβεστική δεν επιληφθεί, ως οφείλει, καταγγείλετε την Πυροσβεστική για παράβαση καθήκοντος. Πιστεύετε, αλήθεια, ότι, αν οδηγούσατε 4θέσιο αυτοκίνητο που μεταφέρει 14 επιβάτες, δεν θα τρώγατε πρόστιμο; Οι αντάρτες στη Κατοχή ρίχνανε κουβέρτες στις ερπύστριες των τανκς και τα σταματούσαν μια χαρά!


ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
[http://www.teihal.gr/gen/]
της ΓΣ του ΓΤΘΕ 3/10-10-2011
Η Γενική Συνέλευση του Γενικού Τμήματος Θετικών Επιστημών (ΓΤΘΕ) διαμαρτύρεται προς την ηγεσία του Υπ. Παιδείας (ΥΠΔΒΜΘ) την οποία και καταγγέλλει στην ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ Χαλκίδας:
  1. Το ΓΤΘΕ το οποίο είναι κυρίως επιφορτισμένο με την παροχή μαθημάτων Φυσικής, Χημείας, Μαθηματικών & Πληροφορικής στο 1ο έτος σπουδών των τμημάτων της ΣΤΕΦ έχει αυτή την στιγμή κενό 500 περίπου ωρών που απαιτεί (όπως κάθε χρόνο) την πρόσληψη άνω των 30 έκτακτων εκπαιδευτικών (ΕΕΠ). Αντ’ αυτού του εδόθησαν μόνο 6,5 θέσεις ΕΕΠ μετά την κατανομή 56 θέσεων ΕΕΠ στο ΤΕΙ Χαλκίδας από το ΥΠΔΒΜΘ. Σημειώνουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει ούτε καν αυτές οι προσλήψεις από το συμβούλιο του ΤΕΙ. Ως εκ τούτου αυτή τη στιγμή το ΓΤΘΕ μπορεί να παράσχει μόνο τα μαθήματα που θα διδάξουν οι μόνιμοι καθηγητές του και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μη διδαχθούν καθόλου τα υπόλοιπα μαθήματα αφού απαιτείται διδασκαλία 13 εβδομάδων/εξάμηνο.
  2. Στην εγκύκλιο ΥΠΔΒΜΘ 114082/Ε5/3-10-11 που υπογράφεται από τον ειδικό γραμματέα Β. Παπάζογλου, γίνεται προτροπή στους καθηγητές να παρανομήσουν και να παραβούν τον εσωτερικό κανονισμό (ΠΔ 160/2008). Ζητείται παρατύπως να γίνουν συνδιδασκαλίες θεωρητικών μαθημάτων. Όμως αυτό θα σήμαινε ότι ανά 600-700 οι πρωτοεισαχθέντες σπουδαστές θα πρέπει να στοιβαχτούν σε αίθουσες 60-80 καθισμάτων ή στο μοναδικό αμφιθέατρο 150 θέσεων εφόσον είναι διαθέσιμο. Ζητείται στην ίδια εγκύκλιο, επίσης παρατύπως, να γίνουν συνδιδασκαλίες εργαστηρίων, κάτι που θα απαιτούσε για παράδειγμα την κατανομή 4-5 φοιτητών ανά υπολογιστή. Αλλά και η τυπική διεκπεραίωση όλων των εργαστηρίων μπορεί να γίνει μόνο με “διδασκαλία” 100-δων φοιτητών επί πίνακος με από καθ’ έδρας επίδειξη είτε του πειράματος είτε του υπολογιστή συνήθως από εκπαιδευτικό άλλης ειδικότητας.
Είναι φανερό ότι στο ΥΠΔΒΜΘ δεν γίνεται απλά ένας εσφαλμένος υπολογισμός. Ο καθένας γνωρίζει ότι φέτος με ίδιο αριθμό εισακτέων τα 1300 ΕΕΠ που δόθηκαν στα ΤΕΙ της χώρας δεν είναι δυνατόν να καλύψουν το διδακτικό όγκο που μέχρι πρόσφατα απαιτούσε 4000 ΕΕΠ.
Πρόκειται για συστηματική και μεθοδευμένη αποδόμηση της κρατικής και δωρεάν παιδείας. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι μας έχει κηρυχθεί ένας άτυπος πόλεμος από την ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ που φαίνεται από την πλήρη του αδιαφορία για τα τεκταινόμενα, τις ετερόκλητες αντι­εκπαι­­δευτικές “νουθεσίες” του, την υποχρηματοδότηση και ταυτόχρονα την μεγάλη του σπουδή για εφαρμογή πρακτικών της εποχής των “κυβερ­νητικών επιτρόπων” στα ΑΕΙ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων (Φ9/96401/Ε5, 28-09-11) κατανεμήθηκαν 56 θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στο ΤΕΙ Χαλκίδας. Το συμβούλιο του ΤΕΙ Χαλκίδας σε συνεδρίαση του στις 30-09-11 αποφάσισε να κατανεμηθούν 0 (μηδέν) θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στο τμήμα Ηλεκτρολογίας. Επίσης στην ίδια συνεδρίαση αποφάσισε να δοθούν μόνο τα μαθήματα του 1ου, 3ου , 5ου και 7ου εξαμήνου κατά τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου.

Mε βάση τον αριθμό των σπουδαστών που ενεγράφησαν στα μαθήματα το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος και υλοποιώντας μόνο το πρόγραμμα των περιττών εξαμήνων, το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος Ηλεκτρολογίας δημιουργεί την ανάγκη για τη διδασκαλία 265 ωρών εβδομαδιαίως για το χειμερινό εξάμηνο, από τις οποίες οι 201 καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό και οι υπόλοιπες 64 πρέπει να ανατεθούν σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης υπάρχει η ανάγκη για τη διδασκαλία 43 ωρών εβδομαδιαίως στο τμήμα Μηχανολογίας, από τις οποίες οι 15 καλύπτονται από το μόνιμο προσωπικό και οι υπόλοιπες 28 πρέπει να ανατεθούν σε έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Τα παραπάνω έχουν τεκμηριωθεί σε σχετική αλληλογραφία τόσο με το Υπουργείο όσο και το Συμβούλιο του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Με την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου και των αποφάσεων του συμβουλίου του ΤΕΙ Χαλκίδας θα υλοποιηθεί το 75% περίπου του (ήδη περιορισμένου στο μισό λόγω της υλοποίησης μόνο των περιττών εξαμήνων) προγράμματος του τμήματος. Αντίστοιχα θα υλοποιηθεί το 35% των μαθημάτων που υλοποιεί το τμήμα Ηλεκτρολογίας για το πρόγραμμα του τμήματος Μηχανολογίας. Αν η παραπάνω κατάσταση ισχύσει το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και συνεχισθεί τα επόμενα (διατηρώντας παραμέτρους όπως αριθμός σπουδαστών, ποιότητα σπουδών σταθερές) θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του χρόνου αποφοίτησης των σπουδαστών. Το παραπάνω συμπέρασμα σε συνδυασμό με άλλα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί σχετικά με τη διάρκεια σπουδών σημαίνει πολύ απλά ότι ο ετήσιος αριθμός αποφοιτούντων θα τείνει στο μηδέν. Με τον τρόπο αυτό μαθηματικά ακυρώνεται τόσο η εκπαιδευτική λειτουργία του τμήματος όσο και η προσπάθεια των σπουδαστών.


Υ.Γ. - 15/10/2011
Προσθέτω και μια άλλη, παρόμοια διαμαρτυρία τού παρελθόντος (καθόλου χλιαρή/ξενέρωτη/νερόβραστη, κατά τη γνώμη μου) [ideografhmata.gr]:
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου