Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Το Der Spiegel Κηδεύει το Ευρώ; Έχουμε την Απάντηση!

Το Σπίγκελ κηδεύει το ευρώ

(από enet.gr)


Την κηδεία του ευρώ κάνει το περιοδικό Σπίγκελ, που κυκλοφορεί σήμερα και στο εξώφυλλό του φιλοξενεί το ευρωπαϊκό νόμισμα με μαύρη ταινία πένθους και ένα φέρετρο σκεπασμένο με την ελληνική σημαία. Τίτλος του αφιερώματος, «Ξαφνικά και όπως αναμενόταν. Επικήδειος για ένα κοινό νόμισμα».

Στο αφιέρωμά του αυτό, το γερμανικό περιοδικό -μεταξύ άλλων- υποστηρίζει ότι «η ευρωζώνη εξελίσσεται στο μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης και ότι το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους εθνικές οικονομίες που δεν ταιριάζουν. Ωστόσο, οι πολιτικοί εξακολουθούν να ποντάρουν σε ολοένα νέα προγράμματα, τα οποία και οδηγούν σε λάθος δρόμο».

Το περιοδικό προσθέτει ότι «η Ευρώπη κλυδωνίζεται οικονομοτεχνικά και ως ιστορικό εγχείρημα είναι ήδη χρεοκοπημένη. Οι πολίτες εξεγείρονται, ειδικά οι νέοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με την Ε.Ε. Είναι ανάστατοι με το πώς οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα χρήματά τους και βγαίνουν κατά εκατομμύρια στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων».

Σημ.: Για τους ελάχιστους που δεν το γνωρίζουν, η Ευρώπη ήταν κόρη του Φοίνικα και της Τηλέφασσας, την οποία απήγαγε ο Δίας και απέκτησε μαζί της τρία παιδιά: τον Μίνωα, τον Ραδάμανθυ και τον Σαρπηδόνα. Ως αδελφοί της αναφέρονται ο Θάσος, ο Κάδμος, ο Ρινέας και ο Σύρος. Εννοιολογικά το όνομα «ευρ-ώπη» σημαίνει αυτή που έχει πλατύ, στρογγυλό πρόσωπο (Βιβλιογραφία: Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο Λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969).

Η λέξη «ευρ-ώ» είναι εννοιολογικά ξεκάρφωτη. Τί είναι, τί σημαίνει - το πλατύ, το φαρδύ, το στρογγυλό; Το επίθετο στην (ελληνική) γλώσσα («ευρ-ύς/-εία/-ύ») οφείλει να συνοδεύει ένα ουσιαστικό, προκειμένου να σχηματίζεται μία πλήρης, κατανοητή και βιώσιμη έννοια (όπως, π.χ. «ευρω-ζώνη», «ευρω-πολιτική», «euro-fighter» κλπ). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου