Τρίτη 31 Μαΐου 2011

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΑΘΗΜΑ (ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Τον Ιούνιο του 1815 όλα στο χρηματιστήριο του Λονδίνου παίζονταν πάνω στο αποτέλεσμα της επικείμενης μάχης του Βατερλώ μεταξύ Ναπολέοντα και Γουέλλινγκτον.

Ο Ναθαναήλ Ροθτσάιλντ (Nathan Rothchild), μεγαλοτραπεζίτης της Αγγλίας και κύριος 'παίκτης' στο χρηματιστήριο, είχε φροντίσει να εγκαταστήσει ένα αξιοζήλευτο δίκτυο πληροφοριοδοτών στην Ευρώπη, μέσω του οποίου έμαθε το αποτέλεσμα της μάχης 24 ώρες πριν αυτό ανακοινωθεί στην Αγγλία. 16 Ιουνίου 1815 άρχισε αμέσως να πουλά μετοχές (παριστάμενος προσωπικά στο χρηματιστήριο Λονδίνου), αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Ναπολέων ήταν ο νικητής της μάχης και προκαλώντας έτσι πανικό και κάθετη πτώση τιμών: "Nathan continued to lean against 'his' pillar, emotionless, expressionless. He continued to sell, and sell and sell. Consuls kept on falling. Word began to sweep through the Stock Exchange: "Rothschild knows." "Rothschild knows." "Wellington has lost at Waterloo." (πηγή)

Όταν η αξία των μετοχών έπεσε περίπου στο 5% της αρχικής τους αξίας, ο Nathan Rothchild άρχισε ν' αγοράζει, αποκτώντας έτσι τον έλεγχο της Βρετανικής οικονομίας για πενταροδεκάρες μέχρι το τέλος της ημέρας. Τα επίσημα νέα για το πραγματικό αποτέλεσμα της μάχης του Βατερλώ έφθασαν στο Λονδίνο λίγο αργότερα (πολύ αργά για τους επενδυτές)!

Το παραπάνω είναι ένα πολύτιμο μάθημα, ιδιαίτερα στις μέρες που ζούμε (τοπικά και παγκόσμια). Ας μην ξεχνάμε, επίσης, και την ανεκτίμητη αξία των δικτύων πληροφοριών ή/και εγκάθετων πληροφοριοδοτών σε θέσεις κλειδιά - information is power! Π.χ. βλέπε εδώ (πάντα με επιφύλαξη και πάντα με κριτικό μάτι).






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου