Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ!

Παραθέτω απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο της Free Sunday, στο οποίο γίνεται αναφορά σε 'υπόγεια'(;) κοινωνικά ρεύματα:
"Κυβέρνηση & κόμματα
Ο πολιτικός τους χρόνος τελειώνει

......
Τίποτα δεν δείχνει ότι ο αργός θάνατος της σημερινής πολιτικής τάξης θα είναι ανώδυνος, τόσο για τα υποκείμενα όσο και για τους θεατές. Τα υπόγεια ρεύματα που κινούνται στην ελληνική κοινωνία μπορεί να δημιουργήσουν ανεξέλεγκτο κυματισμό κάποια στιγμή, ενώ η διάχυτη αίσθηση ανομίας, αδικίας και ατιμωρησίας των προνομιούχων δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για κοινωνικές εκρήξεις, σύντομα ή αργότερα. Με άγρια χαρά μεταδίδονται από πολλές πλευρές οι οργανωμένες ή αυθόρμητες αποδοκιμασίες που δέχεται ο πρωθυπουργός σε δημόσιες εμφανίσεις του (στην κηδεία του Λάκη Σάντα, σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής την προηγούμενη εβδομάδα), χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι αυτού του είδους η έκφραση οργής αποτελεί ιδανική πρώτη ύλη για αποχαλίνωση γενικώς." (Διαβάστε το άρθρο εδώ)
Θα συμφωνήσω με το όλο άρθρο, διαφωνώντας μόνο στον χαρακτηρισμό των (κοινωνικών) ρευμάτων ως 'υπόγεια'. Αυτά τα ρεύματα γίνονται πλέον 'επίγεια' με εντυπωσιακά ταχείς ρυθμούς. Αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι η κατά συντριπτική πλειοψηφία (αυθόρμητη) σύγκλησή τους στην πεποίθηση ότι το παρόν πολιτικό σύστημα (προεδρευόμενη κομματοκρατική 'δημοκρατία') έφαγε τα ψωμιά του. Επιτέλους, να κι' ένα θετικό αποτέλεσμα του Μνημονίου (αν δεν πεινάσουμε, δεν βάζουμε μυαλό)!

Οι ενδείξεις/αποδείξεις είναι πλέον παντού: πολυάριθμα blogs υπέρ της Άμεσης Δημοκρατίας, κινήματα επιφανών και μή πολιτών, κινήματα ακαδημαϊκών, νομικών και συνταγματολόγων, αιτήματα για δημοψήφισμα, πρόσφατες δημοσκοπήσεις και, κυρίως, δραστική αλλαγή στάσης των καρτέλ ΜΜΕ όσον αφορά την προβολή των παραπάνω (μυρίζονται πτώμα;)!

Σχετικά με το τελευταίο (ΜΜΕ): έμεινα άναυδος χθες βράδυ  παρακολουθώντας τον Αντώνη Καφετζόπουλο στο Αλ Τσαντήρι News να προτείνει την (πρωτοποριακή/πανάρχαια) αμεσοδημοκρατική λύση των κληρωτών (όχι εκλεγμένων) βουλευτών. Αυτό κι' αν είναι είδηση (η προβολή - όχι η ιδέα καθαυτή)! Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ (και για όσους βιάζονται: fast forward στο 19ο λεπτό). 

Προσωπική μου άποψη: το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί άμεσα, φρενάροντας προσωρινά την 'αλλαγή',  είναι η προκήρυξη εκλογών, οι οποίες θα έδιναν στους (αριστερο/κεντρο/δεξιούς) κομματικούς γύπες μια εκ νέου ευκαιρία ν' αποσπάσουν κι' άλλη πολιτική σάρκα από τα κουφάρια μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου